Търсене в този блог

събота, февруари 08, 2014

Вторите годишни хип хоп награди 359hiphop.com. Равносметката...



Пети февруари бе деня на родните хипхоп "грами", а мястото бе зала 1 на НДК. Естествено и ние бяхме там, за да потупаме по рамото печелившите артисти и прЕатели...

Часът бе някъде към 9, 9 и нещо а ние тъкмо се промъквахме в храма на звездите. Партито бе събрало фенове от страната, които удобно бе разположило в Зала 1 на НДК(атонакултурата). High Live, Baby!

А сега  - основни впечатления и анализи върху развоя на звездните БеГе ХипХоп Грами:

Хубаво бе, че Спенс бе поканен. Хубаво бе и пожеланието му, за ревизия в хип-хоп пластовете, които бил пропуснал през годините, както и призивът му към ре-дизайн на логото на събитието - да бъдат включени грамофон, микрофон и т. н. (абе, знаете си ги 4-те елемента на хипхопа, няма да се правя на компетентен излишно). Един своеобразен призив към по-малко "блинк-блинк" бе отправен от сцената. Заставаме плътно зад него (то и без това нямаме друга опция).

Като най-стилен хипхоп артист се отличиха  щураците Руди, Дули, Муди и Кукушев, което много ни разочарова поради наличието на такъв масивен СВАГ в лицето на Pavel и Venci Venc'. Можеби някой не обича нестандартното? Но, сърце, мълчи...

Бяхме приятно изненадани от включването на Lexus и Били Хлапето, както и дори (забележете!) Михаела Филева, които звучаха сякаш твърде хипхоп на фона на Лео и Део, Big UP, братя! Не за тебе, Лео...

Имаше и брейк денс и то на доста високо ниво (няма да споменаваме конкретни състави, който се интересува знае, който па не - да провери). Направиха шоу момчетата, а и момичетата. Поздравления, приятели, вие правите ХИПХОП.

Естествено нашумелите напоследък с иновативния си стил Pavel и Venci Venc' забиха на на живо, спокойно, мацки; както направиха и Криско, и Лора, естествено  - и Бобо, а дори и Спенс и Goodslav.

Наградата за хипхоп група на годината отиде при Ice Cream, които явно са решили да "избухват" сериозно след дългото си затишие. Последно помним групата с хитове като "Борбата" (видео 1) и "Ще те сваля" (видео 2) от зората на телевизия "ММ". Явно днес момчетата са още по-надъхани и "натупани" от всякога, "дошли да вземат своето". Според мнението на автора има и други групи, които биха били достоен носител на тази статуетка, но... уважаваната комисия и феновете са решили така. Адмирации за победителите.


Очаквано Криско и Килата пак обраха наградите (100 Кила спечели 2, а Криско - цели 5 статуетки). Явно тийнейджърките ги обичат, или евентуално двамата се справят най-читаво в медийните си изяви. Е, поне Килата е забавенне мислите ли? А и след като Криско спечели конкурса "Зелената песен на България",  допускаме че всички еколожки са гласували за него. Честито на победителите, а на хейтърите пожелаваме да са поне наполовина продуктивни, колкото критични.


Естествено гвоздеите на вечерта бяха Redman и M.O.P, а носителката на Грами Eve така и не се появи (жалко за Eve, времето я било задържало на летището в Ню Йорк, горкичката... - бел авт.). Относно Redman - сякаш напоследък свикнахме да го виждаме все по-често по нашите ширини. Явно пича се кефи на България, нека и ние му се кефим, аз лично го правя. Big Up, поклон и уважение за творчеството на Redman през годините, както и чувството за хумор, плюс други богоугодни начинания.

Церемонията бе закрита с "живото избухване" на "кучето от тухления град", който изпълни 2-3 от по-старите си хитове, за жалост един от които  не беше добре разпознат от аудиторията (образовайте се бе фенове, слушайте по-стари неща,  знам swag сте може би). Е, за сметка на това пък, всички разпознаха закачливата мелодия на саундтрака на тийн-комедийката How High (явно доста хора са застрашени с 1 до 6 години затвор, жалко е). В обобщение - Redman е пич.

За накрая - REAL HIPHOP. За справка на пропусналите - M.O.P. - Ante UP (видео 3) и Cold as Ice (видео 4). Безкраен респект! Избухнахме си на макс, а при това бяхме успели да си вмъкнем и бира (трудно се стои в Зала 1 на НДК, когато си пънкар по душа - бел. авт.). За жалост лайвът на M.O.P. не беше особено дълъг, а и не малка част от феновете вече си бяха тръгнали, тъй като никой не благоволи да го обяви официално (жалко за феновете, срам за организаторите).

Ще завършим този бляскав анализ с учудващо свестното пожелание на MC-то на годината - F.O. за повече хипхоп в наградите за догодина.  И да можем да видим хора и като Жлъчката в наградите. А дано, ама... нали.

P.S.
Atila спечели номинацията за най-добър underground / hard core изпълнител, by the way. Жалко, че (естествено) и той не присъстваше, а Zafayah "грабна" наградата за reggea / dance hall артист. Поздрави и респект, пичове! Продължавайте...


Изводът:
Та, накратко, макар и отнесли доста критика поне част от наградите все пак бяха давани на преобладаващо хипхоп артисти. Някой работи за да развие сферата, или някой просто обяздва назрялата в момента вълна - нека читателите решат сами. Също така да си помислят кое е по добре -  да няма такива награди изобщо или да има, но разбирате ли, да бъдат малко в повечко "blink-blink"? Важното е че хипхопа е жив, а каква част от него минава по червения килим, е друг въпрос. Евалата и за усилията на екипа, постлал този килим, всъщност. А на хипхоп артистите, не попаднали в номинациите, пожелаваме догодина да бъдат мотивирани и да работят повече или... па и те да вземат  да си измислят едни награди, толкова ли е трудно? Може да не са в Зала 1 на НДК. Мир!

Няма коментари: